EDAT ANTIGA


EDAT ANTIGA
(desde l'aparició de l'escriptura, 3.500 aC,
fins la caiguda de l'imperi Romà d'occident, el 476 dC,s.V ).

Els nostres avantpassats van utilitzar la Música per acompanyar esdeveniments de tota mena, per invocar els seus deus tot esperant-ne protecció, per expressar els seus sentiments ... la Música formava part de les seues vides.
La poesia i la dansa (paraula i gestos) van anar unides a la Música.

Ho sabem per vestigis (senyal o empremta que queda del pas o existència d'alguna cosa o algú en un lloc) que hui encara queden de les civilitzacions passades, a l'antiga Mesopotamia (Irak en l'actualitat), a Grècia i a Roma. Podem vore gent tocant i ballant a escultures. ceràmica, frescs en tombes, làpides ... vore els instruments que tocaven.
Vídeo (vore instruments i gent tocant)


NOTACIÓ MUSICAL. EPITAFI DE SEIKILOS
La Música grega és monòdica. Totes les veus canten la mateixa melodia, fins i tot els instruments acompanyaven imitant la mateixa veu que cantava el cantant.

La notació musical és el sistema d'escriptura utilitzat per representar gràficament una peça musical, fent possible que un interpret l'executi de la manera desitjada pel compositor).

Els antics Grecs van utilitzar les lletres de l'alfabet per representar els sons. L'exemple més antic que se'n conserva és l'Epitafi de Seikilos (any 30 dC, S.I).   

La paraula Música prove del Grec "Mousike" que significa Musa. Les muses eren, segons els escriptors més antics, les dioses inspiradores de la música. Abastava la Poesia, la Dansa i la Música. Per als grecs constituïa un dels pilars fonamentals de la seua educació i formació. Fins i tot organitzaven importants competicions musicals.
Platón (Atenes, 427-347 aC). Filòsof grecINSTRUMENTS MUSICALS A L'ANTIGUITAT

Instruments de percussió: tambors, címbals (platerets), timbals, týmpanon (pandero), xylophon ...


Instruments de corda: arpa, lira, cítara ...

   

Instruments de vent-fusta: aulos o flauta dolça (doble), siringa o flauta de pan, hydraulis (órgano) ...
Instruments de vent-metall: trompeta (caràcter militar)...


Vídeo Antiga Música Grega (Música de lira, antics Modes ...)
Durante siglos el pueblo de Roma conquistó muchos territorios y creó un gran imperio que se extendió por parte de Europa, Asia y África. Esta época es lo que conocemos como Imperio Romano. Los emperadores tenían todo el poder. Una de las maneras de demostrar su grandeza era mandando construir enormes y majestuosos edificios en sus dominios, y sobre todo en Roma, la capital del Imperio.
El Coliseo romano: ¿Qué era y para qué se utilizaba?

Los habitantes de Roma eran muy aficionados a los espectáculos y a los emperadores les gustaba que su pueblo estuviera entretenido (igual que nosotros tenemos cines, museos o parques de atracciones para pasarlo bien). Ellos disponían de lugares especiales donde divertirse: teatros para ver obras dramáticas, circos destinados a carreras de caballos, o anfiteatros para disfrutar de actividades festivas variadas. El Coliseo de Roma era un gran anfiteatro romano, el más grande e importante de todos los que han existido. Se llama "Anfiteatro Flavio" pero todo el mundo lo conoce como el "Coliseo romano". Lo mandó construir el emperador Vespasiano en el año 72 d.C. y se hizo en un tiempo record ¡En menos de diez años estaba terminado!
En el Coliseo los romanos disfrutaban de muchos espectáculos diferentes: batallas navales, peleas de animales salvajes (leones, panteras, elefantes…) traídos de lugares lejanos, se obligaba a los pobres prisioneros a enfrentarse a esas temibles fieras, luchas de gladiadores.

PEL·LÍCULA

DOSSIER